Metakka - mediataitoja oppimaan

Koostaminen

 

Koostamiseen voidaan ryhtyä, kun kaikkien ryhmien jutut on saatu valmiiksi. Koostamisvaiheeseen on syytä varata ainakin kolme tuntia aikaa. Jotta projekti tuntuisi koko luokan yhteiseltä, on mielekästä liittää tehdyt uutisjutut yhdeksi uutislähetykseksi, jonka sopiva kokonaispituus on 10-15 minuuttia. Lähetyksen koostamisessa on erilaisia vaihtoehtoja.

Lähetyksen koostamisvaiheessa tarvitaan vielä kuvausryhmää ja mielellään kaksi juontajaa. Jos uutisjutuissa on hyvät alku- ja loppujuonnot, riittää, että juontajat tekevät lähetykseen alku- ja loppujuonnon. Alkujuonnossa voi kertoa, minkä koulun tai luokan uutisista on kyse ja millaisia aiheita on tulossa. Alkukuvassa voi näkyä koulurakennus tai joku mukava paikka oppilaiden koulumiljööstä. Loppujuontoon voi ottaa mukaan koko luokan, jotta katsojat näkevät työryhmän kokonaisuudessaan.

koosto

Jos aikaa ja energiaa riittää, myös huumoripitoiset välijuonnot voivat tehdä uutislähetyksestä monipuolisemman ja enemmän lasten itsensä näköisen. Juontajien ei tällöin suinkaan tarvitse olla missään lavastetussa, studionkaltaisessa tilassa vaan juonnot voi kuvata luokan sohvalla, pihakiikuissa, opettajainhuoneessa, lähimetsässä, kiekkokaukalon reunalla…

juonto

Jos paikallinen Yle on mukana uutisprojektin teossa, voi olla hienoa päästä koostamaan lähetys Ylen studiolla. Tällöin luokasta valitaan yksi tai kaksi uutisankkuria, jotka toivottavat katsojat tervetulleiksi seuraamaan lähetystä ja lukevat juttuihin pienet alkujuonnot studiossa. Mikäli tällainen mahdollisuus on olemassa, on hyvä huomioida jo juttuja tehdessä, että juonnot luetaan studiosta. Tällöin työryhmän jäsenten ei itse tarvitse välttämättä kuvata juttuihinsa alku- ja loppujuontoja vaan mieluummin kirjoittaa ne juontajien luettaviksi.

Juonnot editoidaan ja liitetään editointiohjelmassa yhteen aiemmin valmistuneiden uutisjuttuvideoiden kanssa. Editoijina toimivat tällöin mukana olleet toimittajat ja kuvausryhmä. Lopputuloksena koko projektista luodaan yksi videotiedosto, joka voidaan julkaista koulun sisäverkossa, koulun kotisivulla, Ylen palveluissa tai Internetin videopalveluissa, esimerkiksi YouTubessa. Julkaisupaikka kannattaa sopia jo projektin aluksi, jotta kaikki osallistujat tietäisivät, kuinka julkisilla foorumeilla uutiset ovat nähtävissä. Oppilaiden kuvauslupien kannalta asia on merkityksellinen.

Uutislähetykseen voi koostamisvaiheessa liittää myös musiikkia tai äänitehosteita. Tällöin tulee huolehtia siitä, että tekijänoikeudet otetaan huomioon. Linkkejä tekijänoikeuksista kertoville sivustoile sekä äänitehosteita ja musiikkia tarjoaville sivustoille voit löytää täältä.