Metakka - mediataitoja oppimaan

Ideasta juttuun

MITEN JUTTU SYNTYY?

- Alussa on idea. Hyvä idea on ajankohtainen, kiinnostava, merkityksellinen, viihdyttävä, tietoa antava, koskettava– jotakin näistä tai kaikkea tätä.

- Hyvällä idealla on aina näkökulma. Idea voi olla vanhakin, mutta näkökulma tuore. Älä lähde tekemään juttua kouluruokailusta, harrastuksista tai facebookista noin yleisesti. Juttu paisuu valtavaksi. Tarkastele aihetta jostakin näkökulmasta. Se voi olla vaikkapa koulun keittäjän työpäivä, hevoshullu poika/lätkähullu tyttö tai se, mitä fb antaa ja ottaa.

- Näkökulman kiteyttämisessä voit käyttää apuna sitä, että tiivistät jutun jujun kolmeen, neljään sanaan eli työotsikkoon. Esimerkiksi: ”Voiko poika hurahtaa heppoihin?” Jos pystyt tähän, olet jo aika pitkällä aiheesi kanssa.

HUOMAA TÄMÄ:

- Uutista kirjoitettaessa ei yleensä puhuta näkökulmasta vaan kärjestä. Uutisen kärki on se tärkein asia, jonka nostat jutun alkuun. Se tärkein asia on sinun valintasi: mieti, mikä on aiheessa lukijalle kaikista olennaisinta.

- Kun aihe ja näkökulma ovat kirkastuneet, ala miettiä haastateltavia ja etsiä tietoa. Hyvä ratkaisu on haastatella sekä näkijää/kokijaa että asiantuntijaa. Esimerkiksi ”Facebook antaa ja ottaa” -jutussa voit haastatella fb:tä käyttäviä nuoria sekä jotakin media-alan tutkijaa.

- Haasteltavat asiantuntijat ovat hyviä tietolähteitä. Tietoa voi hakea myös internetistä ja kirjoista. Netin kanssa on oltava varovainen, käytä vain luotettavia sivustoja. Wikipedia voi olla luotettava, mutta usein ei.

- Haastattelun voi tehdä tilanteesta ja jutusta riippuen puhelimitse, sähköpostitse tai kasvokkain. Kasvokkain jutteleminen on usein paras vaihtoehto, sillä silloin saat kosketuksen haastateltavaan.

- Mieti kysymykset valmiiksi etukäteen. Niitä on hyvä olla enemmän kuin mitä lopulta tarvitset. Älä noudata kysymyksiä orjallisesti vaan tartu haastateltavan vastauksiin ja esitä lisäkysymyksiä. Jos et ymmärrä jotakin asiaa, kysy kunnes ymmärrät. Miksi-kysymystä kannattaa viljellä runsaasti.

- Kun alat jäsennellä juttua, lue ensin muistiinpanot ja poimi sieltä olennaisimmat kohdat. Mikä vaikuttaa kaikista kiinnostavimmalta, tärkeimmältä tai useimmiten toistuvimmalta asialta? Miten ja miksi poika hurahti heppoihin? Mikä on nuorten mielestä kaikista parasta facebookissa? Tuo kiinnostavin asia jutun kärkeen – otsikkoon, ingressiin, jutun alkuun.

- Kirjoita lyhyttä tiivistä kieltä. Lehtijutuissa määrä ei korvaa laatua. Yhden jutun sijaan voit pilkkoa aiheesi myös kahteen juttuun: pääjuttuun ja ns. kainalojuttuun, johon voit lohkaista jonkin kiinnostavan pointin, joka ei pääjuttuun sovi. Voit käyttää myös faktalaatikoita.

- Tarkista valmis juttu moneen kertaan. Ole erityisen tarkka nimien ja lukujen kanssa. Tekstin on oltava kieliopillisesti oikein. Oikoluku-ohjelma ei löydä kaikkia virheitä. Juttu kannattaa tarkistuttaa haastateltavilla, jos siihen on aikaa. He voivat puuttua omiin sanomisiinsa, eivät jutun muuhun sisältöön tai tyyliin.